10 Haziran 1914’te Trabzon’da doğan sanatçı TDK’nin ilk başkanı, şair Samih Rifat’ın oğludur. (Ali Fuat Cebesoy, Oktay Rifat'ın dayısı; Nazım Hikmet ise teyzesinin oğludur.) 1936’da Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirmiş, Maliye Bakanlığınca gönderildiği Paris’te Siyasal Bilgiler Fakültesinde 3 yıl öğrenim görmüştür. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle eğitimini tamamlayamayarak yurda dönmüş ve çeşitli devlet görevlerinde bulunmuştur. Ankara ve İstanbul’da serbest avukatlık da yapmış ve 1973 yılında son görev yeri Devlet Demir Yollarından emekli olmuştur. 18 Nisan 1988’de İstanbul’da yaşamını yitirmiştir.
Edebî Yönü
- Varlık dergisinde 1936'da çıkan şiirleriyle şairliğe adımını atan Oktay Rifat Horozcu, ilk şiirlerinde geleneksel şiirin biçim özelliklerine yer vermiş, hece ölçüsüyle şiirler yazmıştır.
- 1941'de (Orhan Veli ve Melih Cevdet ile) ortaklaşa yayımladıkları Garip kitabıyla yeni şiirin öncüleri arasına girmiştir.
- Garip Dönemi şiirlerinde kentte yaşayan sıradan insanların günlük yaşamlarını, lirik ögelerden uzak bir biçimde dile getirmiştir.
- Garip akımından sonra "Perçemli Sokak" adlı şiir kitabıyla İkinci Yeni akımına ve imgeci şiire yönelmiş, kendisini İkinci Yeni'nin öncüsü saymıştır ancak bu iddiası taraftar bulamamıştır.
- Garip ve İkinci Yeni tarzından sonra toplumsal sanat anlayışından hareketle, çok başarılı taşlamalar (yergiler) ve sosyal içerikli şiirler yazmıştır.
- Şiirlerinde deyimlerden, tekerlemelerden ve halk söyleyişlerinden yararlanmıştır. Halk şiiri ve folklordan hemen her döneminde yararlanmıştır.
- Şiirlerinde her dönem lirizm olan sanatçının en önemli konuları yalnızlık ve yaşama sevincidir.
Eserleri
Şiir: Güzelleme, Yaşayıp Ölmek, Kargayla Tilki, Çobanıl Şiirler, İkilik, Elifli, Aşk ve Avarelik Üzerine Şiirler, Dilsiz ve Çıplak, Âşık Merdiveni, Perçemli Sokak, Aşağı Yukarı, Elleri Var Özgürlüğün, Denize Doğru Konuşma, Koca Bir Yaz, Bir Cigara İçimi
Roman: Bay Lear, Danaburnu, Bir Kadın Penceresinden
Tiyatro: Oyun İçinde Oyun, Atlar ve Filler, Yağmur Sıkıntısı, Çil Horoz, Zabit Fatma’nın Kuzusu
Kaynaklar
Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, Feyzullah Çelikbağ-Mehmet Saylan, Limit Yayınları
http://www.edebiyatogretmeni.org/oktay-rifat-horozcu/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder